Zondag 19 juni 2016 zal de historie ingaan als de dag dat de 010Trojans terugkeerden op het hoogste niveau. In het verleden hebben de Rotterdam Trojans meerdere kampioenschappen gewonnen, maar dit jaar is het de nieuwe 010Trojans voor het eerst sinds de herstart in 2012 gelukt zich te plaatsen voor de Tulip Bowl.
Het doel dat voorafgaand aan dit seizoen door de coaching staff van Wouter vd Boogaard werd gesteld is daarmee bereikt. In de finale wacht de Rotterdammers een zware kluif in de vorm van de regerend landskampioen Amsterdam Crusaders, die in de andere halve finale de Hilversum Hurricanes wisten te verslaan
Dan de wedstrijd:
Na de warming up werd duidelijk dat twijfelgeval Kevin Wesseling niet voldoende hersteld was van zijn enkelblessure om te kunnen spelen. Een flinke aderlating, die de Trojans opnamen met de juiste mentaliteit; Dan moest het maar zonder Wesseling gebeuren. Dat gekoppeld aan de ‘hashtag-hobby’ van coach Bogey zorgde voor een motto voor deze wedstrijd; #End A Dynasty. De Alphen Eagles hadden immers 5 Tulip Bowls op rij gespeeld.
Na wat aftasten kwamen de Alphen Eagles laat in het eerste kwart voor het eerst in kansrijke positie. De verdediging van de Trojans wisten echter tot 8 keer toe de Alphense pogingen te stoppen. Nadat de Trojans diep in eigen gebied de bal overnamen kon Jan Pecnik helaas niet voldoende grip op de pass van Anthony Slootmaekers krijgen, waardoor de bal in handen viel van een Eagles verdediger. Koud van het veld afgestapt moest de Trojans verdediging dus meteen wéér aan de bak. Dat bleek teveel. Een touchdown pass voor Alphen, gevolgd door de PAT kick bracht de stand op 7-0 voor de thuisclub.
Even daarna waren de Eagles alweer in scoringspositite. De Fieldgoalpoging was echter niet succesvol.
De Trojans wisten dat ze uit een ander vaatje moesten tappen om deze Eagles te verslaan, en de aanzet werd gegeven door Anthony Slootmaekers, Jurienthony Bokshoven en Dan Teubert met goede runs, resulterend in een touchdown voor Teubert. De PAT van de betrouwbare Chris vd Waart was goed, en de stand was gelijkgetrokken.
Even daarna leek de wedstrijd te kantelen in het voordeel van de bezoekers, toen een slechte snap de punter van de Eagles in de problemen bracht. In een uiterste poging de bal nog te trappen zag hij het leer slechts enkele meters afleggen, om te eindigen in de handen van Roy Wesseling, die vervolgens zo de endzone inliep voor een tweede Rotterdamse touchdown. PAT was weer goed. Stand 14-7 voor de Trojans. Dat was uiteindelijk ook de ruststand.
Het zelfvertrouwen van de Trojans kreeg een flinke deuk toen de Eagles in de tweede helft hun beroemde en gevreesde passing game leken te vinden. De stand werd gelijkgetrokken door een touchdown plus PAT. 14-14
Beide ploegen gooiden alles wat ze hadden in de strijd. Een fumble recovery van Kevin Verlaan en een interception van Leroy ter Haar werden beantwoord door een Alphense fumble recovery en een plotseling redelijk goed lopende running attack.
Het was inmiddels diep in het vierde kwart en na een mars richting de Rotterdamse goalline besloten de Eagles een poging te wagen de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken via een Fieldgoal.
Nadat de kick naast ging bleek dat dit weleens een tactische misrekening geweest kon zijn. Er stonden nog voldoende seconden op de klok voor de laatste ultieme poging van de mannen in groen. Een diepe pass van Slootmaekers op Ferdi Karakus bracht de Trojans in één poging op Alphens grondgebied en toen werd het nagelbijten. Door een Roughing the Passer penalty tegen de Eagles kregen de Trojans namelijk nog één play, met 0 seconden op de klok.
Chris vd Waart ging klaarstaan voor een Fieldgoal.
En toen.
De ontlading.
De kick zeilde tussen de palen en daarmee wonnen de 010Trojans deze thriller in Alphen, en plaatsten de ze zich voor de Tulip Bowl die zal worden gespeeld op 2 juli a.s.
Meer info over deze wedstrijd zult u kunnen vinden via Facebook (010Trojans) en www.010trojans.nl.